Po ugledu na politicare
46, Belgrade, Serbia

Misle ljudi da se razlikuju od politicara.
Ne vide kako im klinci postaju kopije istih, bilo gledajuci preko TV bilo preko novina ili slusajuci savremene legende o njima.
A ni "stariji" ne zaostaju puno iako se duvaju da su samo svoji.


Ako se pazljivije pogleda pristup i stanje u drustvu, videce se svasta.
Kad imate kao musterija specificni zahtev, npr u servisu ili ovako, postajete nepozeljni cak i kad ste ovca za shishanje.
Ali da vratim na politicare.
Vecina prikazuje njihove fazone.
Obecanja bez ikakvog pokrica, javne lazi koje su ocigledno lazi, a u poslednje vreme je u trendu i demagogija strucnosti.Umesto da vam pruze uslugu, zaposleni na nekom mestu ce vam pruziti milion tehnickih obrazlozenja i opravdanja a da nece ni prici blizu resavanju problema.
Nacice se milion razloga u situaciji, u drugima, u ugovorima, u sporosti u gresci koja je prosla i usla u sistem i sad se ne moze ispraviti (cak i kad moze , ali ce strukture iz firme videti ko je to odradio).
Biti neprimetan kad je obavljanje posla u pitanju je takodje zaostavstina politicara, a biti primetan kao clan firme, kao ON koji je u firmi,clan TIMa.
I to je jako slicno politicarima, uspeh bez obzira na konkretan ucinak i delotvornost u sistemu.

Narod cesto postavlja pitanje da li ONI (ne zna se na koga misle) misle da smo mi toliko glupi?
Pa i misle jer to misljenje u praksi prolazi.I sam narod postaje svestan da je sve tupaviji.I sami prema sebi se ponasaju kao u loncu iz kojeg samo po neko moze da iskoci....a ostali boranija.
A primetiti poneku stvar uopste ne znaci da niste glupi, ako ne postoji reakcija ili se pristane na dil.

Npr nude uslugu koju sa ponudjenim hardwareom necete moci da ostvarite, jer je neispravan i lose podesen, a gresku nece niko da se potrudi da resi, jer se svi pravdaju da nije do usluzne firme, nije do hardware firme nije do sistema itd.Po meni je do firme koja nudi uslugu,a resenje je mali fajl od 3k.Ili pre neku godinu 30.000 laptopova prodato SVI sa neispravnom mreznom karticom, koja je neispravna zato sto nije stavljen novi firmware update, tj novi program za upravljanje.Svako ko je primetio je morao da ide do servisa da im to za 1h ili 1,2 dana, kako im se cune , odradi.Naravno da je usluznije imati 30000 laptopova ispravnih, ali nije bilo 30000 reklamacija na te laptopove.

I tako kuka narod na "akcije" koje su 50% popusta na 200% cene proizvoda, na prodavanje necega sto radi samo ponekad, a kad ne radi, ne moze se dokazati da nije zbog neznanja kupca.
A sami rade isto.I na poslu ili kao zemljoradnici na pijaci.
Kukaju da ne mozes da se oslonis na nikoga, a oni sami nece da saradjuju ni sa kim, plus kad im dodjes kao saradnik, musterija, oni prvu turu naplate normalno , a drugu gledaju da oderu, po ugledu na tradicionalno (ovog puta to jeste tradicionalno ne politicarsko) kajmak je najskuplji kad dolazis kod seljaka na njegov prag, jer on TEBI TREBA.Isto to je upola jeftinije na pijaci, jer tamo ti NJEMU TREBAS.Cuvena Bill Gates logika kockara i mesetara.

Nije tu kraj.
Ogovaranje je po ugledu na novinske afere politicara ili zutu whisper stampu.Koliko puta sam cuo ruganje sto odvajam i ne bacam toalet papir u WC solju.Sto odbijem ponudu za seks od devojke sa kojom mislim da nemam bas nista zajednicko u smislu da postoji sansa za vezu.Sto cesto leti properem carape cim ih skinem sa nogu, jedan par jedan par, i stavim da se suse na striku na terasi.
Sto kazem da je suga cesta i da se dobija lako a da opet ne obolis, jer ako imas pet kompleta odece, kupas se na max 5 dana, teoretski unistavas sugu cak i kad je imas kao zarazu.A vaske i ne uzimam ozbiljno od kada imam gust cesalj, doduse nisam imao to vec 15 godina, ali znam gde ima, i opet su mi dobri poznanici.Sta cu , neko je takav pa je takav, ne moze da se natera da se promeni, a nije los u dushu.

Ovo poslednje nas vodi na ono po cemu smo isti kao politicari odavno.Duvanje, pokazivanje moci i narocito prikazivanje presedana, specijalnosti, posebnosti, nevazenja pravila za nas, izuzetaka.
Tajni recept srpskog duha je upravo ta potreba da budu izuzeci.Zene obavezno, vole moc vise nego prakticnost (a znate da im je prakticnost skoro pa sveti gral na koji se kunu).

Na kraju ide ono sto je ocigledno , a to je grupa i banda.Bez obzira sto Pera nece prstom da mrdne, on ocekuje od Mike koji ima i stice da mu podeli nesto.Tako i od politicara, bez obzira da li je glasao ili nije za njega, Pera ocekuje vezu, dil, muljazu, ako nista drugo onda bar javno tapsanje po ramenu da se znaju i poznaju od nekog politicara.Secate se price kad upoznate nekog nepoznatog, pa cesto krene, jel znas ovog i onog , narocito ako su iz drugog grada, pa se ide sve dok se ne naleti na nekog koji dokazuje da obojica imaju sirok krug prijatelja.

Sebicnost, svako za sebe, a za drugog cak ni ono sto bi trebalo , ako ce to previse da zatalasa sopstvenu poziciju, to je slicno i za politicare i za narod.Dovoljna je samo opomena lekaru da izdaje previse lekova pa da lekar prestane da daje odgovarajuce terapije nego nesto pise nesto usmeno savetuje.

Seks, mentalitet zena da daju sta treba da bi bile sa kim treba mu dodje kao seksualna zloupotreba, ali to je deo zenskog balkanskog mentaliteta.Otud i sklad sa politicarima koji vole da ucine, ali za uslugu, ja tebi ti meni.I naravno mnogo ih bolje prihvataju i muskarci i zene iz blizeg i daljeg okruzenja.Tako i u narodu, ko ume da istovremeno prica nemustim jezikom i sa Mirom sto voli da ostane poslednja na poslu pa svrati da nesto pita i sa Blagicom koja ucini i vise nego sto joj se natukne, cak i kad joj se kaze da je dobra, ona to shvati na vise nacina i opravda svaku varijantu.
Tu je i Vesna koja nikad tako nesto ne bi ucinila, ali se nemilice troshi kad je neko sharmantan, ili Goca koja je neobicno slaba na uporedjenja pa vrisne kad pomisli zasto bi neka koleginica bila bolja od nje da ON ne trazi i od nje.
Iza svakih seksualno rasirenih vrata ostaje trag bliskosti i glas stvarno lepog ili lazno lepog misljenja o osobi.Seks lift u karijeri nije novina u srpskoj narodnoj ili zvanicnoj politici.
Posle cudjenje sto su promiskuitetni muskarci javna sugestija i putokaz, a veliki broj promiskuitetnih zena reakcija prakticnih zena koje prakticno resavaju svoje probleme.

Na kraju tumacenje i istina.Istinu niko ne trazi , narod sto nema sposobnosti i vremena da trazi, pametniji sto njome prave sebi probleme, a politicari zato sto od toga nema vajde.Istina kod nas dodje otprilike za 20 30 godina posle a kad je istorijsko i drzavno pitanje u pitanju , onda 199-1999 godina posle, naravno ovo 99 je po ugledu na cene u radnjama...nekako izgleda krace sto godina za tu jednu godinu...

Politika je stvar i umece trenutka, to je jedna od definicija politike.Narod je emotivan (ne osecajan) do krajnosti, a tu isto vazi pravilo nemoj mnogo da tupis i istrazujes dublje , nego je bitnije kako se ovog trenutka gradi emocija.Scena i rezija i za narod i za politiku.

24 views
 
Comments
aleksandra 27.06.2014

(y)

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes