Najveći turistički brod zaploviće 2009.
34, Gornji Milanovac, Serbia

 Najveći turistički brod iz klase Dženesis zaploviće 2009. godine

Velike turističke brodske kompanije odavno vode tihu trku koja će da ima veći i luksuzniji ploveći hotel.

Najveći turistički brodPo svetskim morima, najčešće ka popularnim destinacijama, kao što su Karibi, Havaji, Mediteran i Aljaska, plove grdosije nalik na zgrade, sa hiljadama prozorčića i balkončića na kojima turisti dubljeg i srednje plitkog džepa mogu da uživaju posmatrajući egzotične obale i daleke horizonte. Firma Rojal karibijen nestrpljivo čeka da brodogradilište u finskom gradu Turku završi prvi brod iz klase Dženesis, koji bi će oboriti sve rekorde.

Za sada još neimenovani brod biće dugačak 340 metara i imaće deplasman od 220 hiljada tona. Poređenja radi, najveći ratni brod na svetu, američki nosač aviona Ronald Regan, kraći je za oko osam metara i ima deplasman od svega 98 hiljada tona. Međutim, pored svoje veličine, ovaj brod će biti vrlo okretan. Njegova tri glavna propelera biće smeštena u posebna kućišta, van brodskog trupa, koja će moći da se okreću svih 360 stepeni oko vetrikalne ose. Pokretaće ih elektromotori koji će struju dobijati iz šest dizel generatora. Kao i drugi moderni brodovi, na komandnom mostu umesto kormilarskog točka postojaće skromni džojstik.

Kako kaže firma Rojal karibijen, ovaj ploveći hotel imaće mesta za 5400 turista, a njegova izgradnja koštaće milijardu i 240 miliona dolara, a u tu cenu ulazi sve - od motora do poslednje salvete i kašičice za sladoled.
 

4 views
 
Comments

There are no comments yet.
Leave your comment, start the discussion!

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes