Novi građanski zakonik menja definiciju bračne zajednice  I gej roditelji u čitankama!
44, Aidu, Serbia

Petak - 08.07.2011
Brak uskoro neće više biti zajednica muškarca i žene! Predlogom novog građanskog zakonika predviđa se legalizacija surogat majki, alimentacioni fond, ali i izmena definicije bračne zajednice.

Tako će se u budućnosti brak, umesto „zajednice muškarca i žene“, definisati kao „zajednica dva lica“.
Ukoliko dođe do novog definisanja braka kroz novi građanski zakonik, udžbenici bi zasigurno morali da se menjaju. Tako da ne bi trebalo biti iznenađenje da se osnovcima kroz sličice stvori prva slika da porodica ne znači nužno „mama i tata“, već to mogu biti i dve mama ili dva oca. Natalija Panić, urednica u Kreativnom centru, kaže za „Alo!“ da se u njihovim udžbenicima porodica i do sada predstavljala kao zajednica ljudi koji žive zajedno.
- Mi porodične odnose predstavljamo najmlađim osnovcima kroz slike, tako da bi takva nova definicija braka mogla da se predstavi na isti način. U našim udžbenicima su navedeni različiti tipovi porodica, kao što su one sa jednim ili oba roditelja, sa jedinim detetom ili sa više dece. Kako mi i sada porodice definišemo kao „ljude koji žive zajedno“, mislim da ćemo moći da se prilagodimo i tim malo modernijim trendovima - objašnjava Panićeva.

Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse pozdravlja ovakav predlog zakonika.
- Istopolne zajednice već postoje kod nas i partneri imaju mnogo problema oko pitanja kao što su nasledstvo, posete u bolnicama i zatvorima, ali i raznim drugim pitanjima koja se tiču porodičnih i imovinsko-pravnih odnosa - kaže Pavlović.
Iako je komisija za izradu građanskog zakonika oformljena još u novembru 2006, do sada je završila tek dve trećine posla. Njegovim nacrtom je između ostalog predviđeno i veće izjednačavanje bračne i vanbračne zajednice, ali i legalizacija surogat majčinstva, pri čemu će tačno biti propisani uslovi pod kojima bi žena koja ne može da rodi mogla da dobije dete uz pomoć surogat majke.
U predlogu se pominje i alimentacioni fond iz koga bi se plaćalo izdržavanje deteta sve dok tu obavezu ne preuzme tuženi roditelj, koji je prethodno odbio da tu obavezu ispuni. Dakle, ako dete uzastopno tri meseca ili šest meseci sa prekidima ostane bez alimentacije od roditelja, koji je to u obavezi da učini, fond će isplatiti tu sumu detetu, ali će onda potraživati taj novac od dužnika uz kamatu od 10 odsto.

13 views
 
Comments

There are no comments yet.
Leave your comment, start the discussion!

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes